Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- Ciasto
500 g mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
50 g drożdży
2 sztuki jajka
1 sztuka białko
1 łyżeczka cukru wanilinowego
100 g masła
- Kruszonka
100 g mąki
50 g cukru
50 g masła
- Lukier
3 łyżki soku z cytryny
90 g cukru pudru
- Dodatkowo
20 sztuk śliwek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mleko podgrzej, dodaj 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i pokruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
- Do pozostałej mąki dodaj jajka utarte z resztą cukru i cukrem wanilinowym. Zagnieć. Następnie dodaj rozczyn z drożdży, sól oraz przestudzone roztopione masło. Wyrób ciasto, przykryj je bawełnianą ściereczką i odstaw by podwoiło swoją objętość.
- Ciasto rozwałkuj na placek grubości 2 cm. Szklanką wycinaj kółka i na środku każdego zrób palcem wgłębienie. Odstaw do ponownego wyrośnięcia.
- Wyrośnięte, drożdżowe kółka posmaruj białkiem. Do wgłębień, skórką do dołu, włóż po 2 umyte śliwki przekrojone na pół i pozbawione pestek. Śliwki można oprószyć cukrem.
- 100 g mąki zagnieć z 50 g cukru i 50 g zimnego masła. Tak przygotowaną kruszonką posyp drożdżówki.
- Gotowe bułeczki piecz 25 minut w temperaturze 170 st. C.
- Sok z cytryny wymieszaj z cukrem pudrem. Powstałym lukrem ozdób upieczone drożdżówki.
Źródło przepisu: przyślij przepis!