Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 kg jabłek
- 4 sztuki kromki chleba tostowego
- 3 sztuki jajka
- 75 g miękkiego masła
- 200 g twarożku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 145 g cukru + do posypania formy
- 100 g posiekanych migdałów + 2 łyżki
- tłuszcz do wysmarowania formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z kromek chleba tostowego odkrój skórki, a środek drobno pokrusz.
- Jajka rozbij, żółtka oddziel od białek i starannie utrzyj z miękkim masłem, 100 g cukru oraz twarożkiem.
- Do mieszanki twarogowej dodaj kawałki chleba oraz 100 g posiekanych migdałów, a następnie składniki starannie wymieszaj tak, by powstała masa o jednolitej konsystencji.
- Jabłka opłucz pod bieżącą wodą, osusz, obierz, a po usunięciu gniazd nasiennych pokrój w półplasterki.
- Formę żaroodporną posmaruj tłuszczem i posyp cukrem. Następnie wyłóż pokrojone jabłka. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. C.
- Białka ubij za pomocą miksera na sztywną pianę, po czym ostrożnie połącz łyżką z masą serową. Krem wyłóż na jabłka w formie. Całość piecz przez 40-50 minut. Po 30 minutach suflet posyp 2 łyżkami posiekanych migdałów. Gotowe danie wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut do ostygnięcia. Przed podaniem deser dodatkowo możesz udekorować rodzynkami lub posypać cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku