Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Ciasto
100 g czekolady deserowej
100 g masła
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
3 sztuki jajka
1 szczypta soli
- Dyniowe nadzienie
1/2 szklanki puree z dyni
100 g waniliowego serka homogenizowanego
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Krem
100 g czekolady deserowej
1/2 szklanki śmietany 30%
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Czekoladę oraz masło rozpuść w garnku i lekko przestudź. Przelej powstałą masę do dużej miski. Dodaj jajka i wymieszaj dokładnie trzepaczką. Dodaj mąkę, cukier trzcinowy oraz szczyptę soli i utrzyj.
- Dyniowe nadzienie: Puree z dyni, serek waniliowy, cukier, przyprawę korzenną i ekstrakt z wanilii wymieszaj trzepaczką w misce.
- Kwadratową formę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na nią 3/4 ciasta i wyrównaj. Nakładaj łyżką kleksy dyniowego nadzienia, a na wierzch wyłóż resztę czekoladowego ciasta.
- Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz 25 minut. Gotowe ciasto przestudź i pokrój na porcje.
- Krem: Czekoladę i śmietanę rozpuść w garnku, a następnie lekko przestudź i oblej nią ciasto.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka