Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 10 osób
Składniki
- Ciasto
- 1 szklanka wody
- 125 g margaryny
- 1 szklanka mąki
- 5 sztuk jajek
- 1 sztuka płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem owocowy
- 250 g śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 500 g dowolnych owoców
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wodę wlej do garnka. Dodaj margarynę, a gdy się roztopi, dodaj szklankę mąki. Mieszaj wszystko energicznie, aż powstanie jednolita masa odstająca od ścianek garnka. Odstaw do ostygnięcia.
- Do zimnego ciasta dodaj proszek do pieczenia i miksując wbijaj po jednym jajku.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Wyciskaj paski ciasta o długości 5 cm w 4-centymetrowych odstępach.
- Piecz 20-25 minut w temperaturze 200 st. C. Następnie wyjmij eklerki na kratkę i zostaw do ostygnięcia. Gdy przestygną przekrój je na połówki.
- Zimną śmietanę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Do ubitej śmietany dodaj serek mascarpone, zmiksuj i schłodź krem w lodówce. Owoce odsącz na sicie i wymieszaj z kremem.
- Połówki eklerków wypełnij kremem i przykryj. Wierzch oprósz cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Moje smaki życia