Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 20 osób
Składniki
- Ciasto
125 ml wody
125 ml mleka
10 dag masła
4 sztuki duże jajka
20 dag mąki
sól
- Krem
4 łyżki kremówki
30 dag ricotty
20 dag mrożonych owoców (truskawki, maliny lub wiśnie)
cukier puder do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Zagotuj wodę z mlekiem, masłem i szczyptą soli. Wsyp mąkę i mieszając, energicznie podgrzewaj, aż na ściankach pojawi się biały nalot. Przełóż do miski. Miksując, lekko ostudź, dodając po jednym jajku.
- Masę przełóż do szprycy ze średnią końcówką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj eklerki długości 6 cm. Piecz 35 minut w temperaturze 200 st. C, a następnie zmniejsz temperaturę do 190 st. C i pozostaw na 15-20 minut, aż ciasteczka dobrze wyschną. Przestudź i przekrój na pół.
- Ricottę utrzyj ze śmietaną. Następnie wymieszaj z osączonymi z soku, zmiksowanymi owocami. Dodaj do smaku cukier puder. Krem włóż do szprycki cukierniczej. Napełnij eklerki.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca