Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Eklerki z nadzieniem serowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 20 osób


Składniki

    Ciasto
  • 125 ml  wody
  • 125 ml  mleka
  • 10 dag  masła
  • 4 sztuki duże jajka
  • 20 dag  mąki
  • sól
    Krem
  • 4 łyżki  kremówki
  • 30 dag  ricotty
  • 20 dag  mrożonych owoców (truskawki, maliny lub wiśnie)
  • cukier puder do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Zagotuj wodę z mlekiem, masłem i szczyptą soli. Wsyp mąkę i mieszając, energicznie podgrzewaj, aż na ściankach pojawi się biały nalot. Przełóż do miski. Miksując, lekko ostudź, dodając po jednym jajku.
  2. Masę przełóż do szprycy ze średnią końcówką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj eklerki długości 6 cm. Piecz 35 minut w temperaturze 200 st. C, a następnie zmniejsz temperaturę do 190 st. C i pozostaw na 15-20 minut, aż ciasteczka dobrze wyschną. Przestudź i przekrój na pół.
  3. Ricottę utrzyj ze śmietaną. Następnie wymieszaj z osączonymi z soku, zmiksowanymi owocami. Dodaj do smaku cukier puder. Krem włóż do szprycki cukierniczej. Napełnij eklerki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Pani Domu poleca


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE