Dzisiaj jest: Niedziela, 03.11.2024 Imieniny: Sylwii i Huberta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Ekspresowe ciasto z pigwową konfiturą pod pierzynką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

amerykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pigwa to złotożółty owoc przypominający gruszkę ma niezwykle szerokie zastosowanie w kuchni - zarówno do dań wytrawnych, jako podstawa soków i nalewek, ale też główny składnik aromatycznej konfitury. Tę ostatnią warto użyć do przygotowania ekspresowego ciasta.

1 porcja dla: 8 - 16 osób


Składniki

  • 2 kg  pigwa
    obrane i wydrążone owoce
  • 1.05 kg  cukier
  • 2 łyżeczki  sok z cytryny
  • 1 łyżeczka  cynamon
  • 1 łyżeczka  imbir
  • 1 sztuka  spód tortowy
  • 4 sztuki  białko z jajka
  • 1 szczypta  sól

Sposób przyrządzania:

  1. Owoce pigwowca włożyć do garnka, zasypać cukrem (1 kg). Gotować tak długo, aż owoce się rozpadną. Dodać cynamon i imbir. Zagotowane owoce zmiksować, dodać sok z cytryny. Konfiturę pozostawić do wystygnięcia.
  2. Gotowy spód jasny posmarować grubą warstwą wystudzonej konfitury i wstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie w misce ubić białka z odrobiną soli, w trakcie ubijania dodać cukier (50 g).
  3. Gotową pianę wyłożyć na wierzch ciasta z konfiturą. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni i zapiekać ciasto przez chwilę do uzyskania pięknego, złotego koloru pianki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej sfera-group.pl


Przepis dodany przez:

Posty : 412

Przepisy: 34


Zobacz więcej na temat:

przepisy na ciastapigwaciasto


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE