Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 16 osób
Składniki
- 2 kg pigwa
obrane i wydrążone owoce - 1.05 kg cukier
- 2 łyżeczki sok z cytryny
- 1 łyżeczka cynamon
- 1 łyżeczka imbir
- 1 sztuka spód tortowy
- 4 sztuki białko z jajka
- 1 szczypta sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Owoce pigwowca włożyć do garnka, zasypać cukrem (1 kg). Gotować tak długo, aż owoce się rozpadną. Dodać cynamon i imbir. Zagotowane owoce zmiksować, dodać sok z cytryny. Konfiturę pozostawić do wystygnięcia.
- Gotowy spód jasny posmarować grubą warstwą wystudzonej konfitury i wstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie w misce ubić białka z odrobiną soli, w trakcie ubijania dodać cukier (50 g).
- Gotową pianę wyłożyć na wierzch ciasta z konfiturą. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni i zapiekać ciasto przez chwilę do uzyskania pięknego, złotego koloru pianki.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej sfera-group.pl