Dzisiaj jest: Sobota, 26.09.2020 Imieniny: Justyny i Cypriana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Ekspresowe ciasto z pigwową konfiturą pod pierzynką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

amerykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pigwa to złotożółty owoc przypominający gruszkę ma niezwykle szerokie zastosowanie w kuchni - zarówno do dań wytrawnych, jako podstawa soków i nalewek, ale też główny składnik aromatycznej konfitury. Tę ostatnią warto użyć do przygotowania ekspresowego ciasta.

1 porcja dla: 8 - 16 osób


Składniki

  • 2 kg  pigwa
    obrane i wydrążone owoce
  • 1.05 kg  cukier
  • 2 łyżeczki  sok z cytryny
  • 1 łyżeczka  cynamon
  • 1 łyżeczka  imbir
  • 1 sztuka  spód tortowy
  • 4 sztuki  białko z jajka
  • 1 szczypta  sól

Sposób przyrządzania:

  1. Owoce pigwowca włożyć do garnka, zasypać cukrem (1 kg). Gotować tak długo, aż owoce się rozpadną. Dodać cynamon i imbir. Zagotowane owoce zmiksować, dodać sok z cytryny. Konfiturę pozostawić do wystygnięcia.
  2. Gotowy spód jasny posmarować grubą warstwą wystudzonej konfitury i wstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie w misce ubić białka z odrobiną soli, w trakcie ubijania dodać cukier (50 g).
  3. Gotową pianę wyłożyć na wierzch ciasta z konfiturą. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni i zapiekać ciasto przez chwilę do uzyskania pięknego, złotego koloru pianki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej sfera-group.pl


Przepis dodany przez:

Posty : 408

Przepisy: 32


Zobacz więcej na temat:

przepisy na ciastapigwaciasto


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE