Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 500 g mąki
- 4 sztuki żółtka
- 3/4 szklanki gęstej śmietany 18%
- 1 łyżeczka spirytusu
- 1 szczypta soli
- cukier puder
- 2 l oleju lub 750 g smalcu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do mąki dodaj sól, żółtka, spirytus oraz śmietanę i zagnieć ciasto. Zbijaj je wałkiem przez kilka minut, podziel na kilka części i cienko rozwałkuj. Nożem lub radełkiem wycinaj paski o szerokości 2-3 cm i długości 10 cm (nie mogą być dłuższe niż średnica garnka, w którym będziesz je smażyć). W środku każdego paska zrób nacięcie i przełóż przez nie koniec ciasta. Ułóż faworki na stolnicy.
- W szerokim i dużym garnku rozgrzej 1 l oleju do temperatury 180 st. C i wkładaj na niego po 3-4 faworki jednocześnie. Po około 20 sekundach, gdy od spodu zaczną się rumienić, odwróć je drewnianym patyczkiem do szaszłyków i smaż jeszcze około 20 sekund, aż się lekko zrumienią z drugiej strony. Faworki powinny mieć bladozłoty kolor.
- W połowie smażenia zmień olej na nowy (1 l), a stary wylej.
- Faworki wyławiaj drewnianym patyczkiem i osączaj na papierowych ręcznikach. Po ostudzeniu ułóż warstwami na talerzach i posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka