Dzisiaj jest: Czwartek, 26.05.2022 Imieniny: Filipa i Pauliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Francuska tarta z serem i jabłkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Masa serowa
  • 1/2 kostki  twarogu
  • 1 sztuka duże jajko
  • 1 łyżeczka  esencji waniliowej
  • 1/2 łyżeczki  przyprawy do piernika lub cynamonu
  • 1 sztuka kopiasta łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżki  mąki pszennej
  • 1/2 łyżki  mąki ziemniaczanej
    Dodatkowo
  • 1 opakowanie  ciasta francuskiego
  • 3 sztuki jabłka
  • 1 łyżeczka  cukru

Sposób przyrządzania:

  1. Twaróg wrzuć do miski, dodaj jajka, esencję waniliową, cukier, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz przyprawę do piernika. Wszystko starannie wymieszaj.
  2. Rozwiń ciasto francuskie i wytnij z niego kółko.
  3. Wyłóż na ciasto masę serową, zostawiając 2-3 cm miejsca od brzegu. Na masie serowej ułóż obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w półplasterki jabłka.
  4. Zwiń brzegi ciasta do góry i ułóż kolejną warstwę jabłek tak, aby masa serowa była nimi przykryta.
  5. Posyp pokrojone jabłka łyżeczką cukru i wstaw tartę do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz 25-30 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE