Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Masa serowa
- 1/2 kostki twarogu
- 1 sztuka duże jajko
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu
- 1 sztuka kopiasta łyżka cukru pudru
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Dodatkowo
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3 sztuki jabłka
- 1 łyżeczka cukru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Twaróg wrzuć do miski, dodaj jajka, esencję waniliową, cukier, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz przyprawę do piernika. Wszystko starannie wymieszaj.
- Rozwiń ciasto francuskie i wytnij z niego kółko.
- Wyłóż na ciasto masę serową, zostawiając 2-3 cm miejsca od brzegu. Na masie serowej ułóż obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w półplasterki jabłka.
- Zwiń brzegi ciasta do góry i ułóż kolejną warstwę jabłek tak, aby masa serowa była nimi przykryta.
- Posyp pokrojone jabłka łyżeczką cukru i wstaw tartę do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz 25-30 minut.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka