Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 3 sztuki jajka
- 2 szklanki mąka
- 1/2 kostki masło
- 1 szklanka mleko
- 4 łyżki cukier
- 1 opakowanie cukier waniliowy
- 15 g drożdże
- 1 szczypta sól
- Dodatkowo:
- 200 g śmietana
36% - 2 łyżki cukier puder
- owoce
do dekoracji - 1 opakowanie polewa czekoladowa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski przesiej mąkę. Dodaj jajka, roztopione i lekko przestudzone masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. W ciepłym mleku rozpuść drożdże, dodaj je do mąki i dokładnie wszystko zmiksuj. Uzyskane ciasto odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Na rozgrzaną płytę gofrownicy wlewaj porcje ciasta i piecz gofry. Każdego gofra piecz około 5-7 minut.
- Śmietanę schłodź, ubij z cukrem pudrem. Gotowe gofry udekoruj kawałkami ulubionych owoców, bitą śmietaną i polewą czekoladową.
Źródło przepisu: Przyslij przepis