Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 250 g mąka pszenna
- 250 ml mleko
- 200 ml śmietana kremówka
- 1 sztuka jajka
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżka cukier
- 1.5 łyżek cukier waniliowy
- 3 łyżki olej
- 1 szczypta sól
- 150 g truskawki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Oddziel żółtko od białka.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, pół łyżki cukru waniliowego i proszek do pieczenia. Dodaj olej, mleko i żółtko. Następnie całość wymieszaj mikserem.
- Osobno ubij białko i delikatnie połącz je z ciastem.
- Gofrownicę mocno rozgrzej, wlej do niej porcję ciasta i smaż 4 minuty.
- Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodając łyżkę cukru waniliowego.
- Gofry podawaj ze śmietaną i świeżymi truskawkami.