Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 12 - 16 osób
Składniki
1.5 szklanek ryż
ugotowany na sypko1.5 szklanek migdały
sparzone, obrane z łupinek i posiekane10 sztuk gruszki
soczyste, dojrzałe4 sztuki brzoskwinie
świeże lub z syropu3 sztuki żółtko z jajka
1/2 szklanki cukier puder
3 sztuki białko z jajka
z dodatkiem szczypty soli ubite na pianę3 łyżki cukier
gruby, kryształmasło
do wysmarowania tortownicy3 sztuki biszkopty
przetarte przez ostre sito
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż mieszamy z posiekanymi migdałami.
- Tortownicę smarujemy masłem, oprószamy przetartymi biszkoptami.
- Połowę ryżu rozkładamy na spodzie, na warstwie ryżu rozkładamy obrane ze skórki, pozbawione pestek i szypułek gruszki, polewamy je przetartymi brzoskwiniami i przykrywamy pozostałym ryżem.
- Powierzchnię dokładnie wyrównujemy.
- Z żółtek i cukry pudru ubijamy kogel- mogel, dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, całość wylewamy na ryż, wierzch posypujemy grubymi kryształkami cukru i wstawiamy na 20-30 minut do dobrze nagrzanego, ale niegorącego piekarnika.
- Czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy.