Dzisiaj jest: Wtorek, 02.06.2020 Imieniny: Erazma i Marianny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Gruszki w cieście francuskim z cynamonem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki gruszki
  • 1 opakowanie  ciasta francuskiego
  • 150 g  cukru
  • kawałek kory cynamonowej
  • 4 sztuki goździki
  • 2 łyżki  miodu
  • 2 łyżki  octu winnego
  • mielony cynamon
  • 1/2 sztuki granatu
  • 1 sztuka jajko

Sposób przyrządzania:

  1. Gruszki umyj, osusz i obierz ze skórki.
  2. W garnku zagotuj 3 szklanki wody. Dodaj cukier, ocet, miód, kawałek cynamonu i goździki. Gdy cukier się rozpuści, włóż do syropu gruszki i gotuj je przez 15 minut.
  3. Ugotowane gruszki zostaw w syropie, by wystygły. Następnie przekrój owoce na pół i usuń gniazda nasienne. Ponacinaj je wzdłuż, ale nie do końca, a następnie rozłóż w wachlarzyk.
  4. Jajko roztrzep widelcem.
  5. Ciasto francuskie rozwiń na blasze. Poukładaj na nim gruszki rozłożone w wachlarzyk. Wycinaj ciastka w kształcie gruszek, zostawiając 1 cm zapasu.
  6. Brzegi ciastek zwiń w ruloniki i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 15 minut w temperaturze 200 st. C, aż brzegi się zrumienią.
  7. Przed podaniem posyp ciastka cynamonem i kuleczkami granatu.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE