Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
60 g maślanki
sól
olej
2 sztuki jajka
1 łyżka cukru
60 ml białego wina
150 g mąki
4 sztuki gruszki
150 g wiórków kokosowych
|
|
Sposób przyrządzania:
- Maślankę wymieszaj z jajkami, winem, mąką, szczyptą soli oraz cukrem. Całość zmiksuj.
- Gruszki obierz, przekrój i usuń gniazda nasienne. Owoce maczaj w cieście, a następnie obtaczaj w wiórkach kokosowych, dociskając i smaż na rozgrzanym oleju.
- Gdy gruszki się zrumienią, wyłóż je na blachę wyłożoną pergaminem. Piecz 10 minut w temperaturze 130 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku