Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 100 g sera pleśniowego błękitnego
- 4 sztuki twarde gruszki
- 1 sztuka butelka czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
- 3-4 sztuki goździki
- 3 sztuki ziarenka ziela angielskiego
- kilka orzechów włoskich
- 175 ml śmietany 18%
- sok z 1/2 cytryny
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Gruszki umyj, cienko obierz ze skórki, pozostawiając ogonki. W garnku zagotuj wino. Dodaj goździki i ziele angielskie. Do gotującego się wina włóż owoce (powinny być całkowicie zanurzone). Gotuj na małym ogniu 20-25 minut, od czasu do czasu obracając.
- Przygotuj sos serowy. Pokruszony ser rozpuść w śmietanie. Gotuj na bardzo małym ogniu, doprowadzając do wrzenia. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
- Gruszki podawaj z sosem serowym.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca