Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
750 g twarogu
70 g cukru
70 g kaszy manny
1 opakowanie budyniu waniliowego
3 sztuki jajka
400 g mrożonych czereśni
1-2 łyżki cukru pudru
1 szczypta soli
tłuszcz do wysmarowania foremek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Twaróg osącz, przełóż do miseczki i rozdrobnij widelcem. Następnie ser połącz z cukrem, kaszą manną, budyniem w proszku oraz żółtkami.
- Schłodzone białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym porcjami dodawaj do masy twarogowej. Delikatnie wymieszaj.
- Czereśnie rozmroź i odstaw na sicie do ocieknięcia. Następnie owoce wyłóż na dnie natłuszczonych foremek do zapiekania.
- Na czereśniach rozłóż przygotowaną masę twarogową. Wierzch wyrównaj łyżką. Piekarnik nagrzej do 170 st. C.
- Desery piecz 40 minut, po czym wyjmij z piekarnika i oprósz cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku