Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z wyszorowanej cytryny
- 4 sztuki jabłka
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżka pokrojonej drobno kandyzowanej skórki pomarańczowej
- cukier puder
|
|
Sposób przyrządzania:
- 4 foremki na muffinki wysmaruj masłem.
- Do miski wbij żółtka, dodaj cukier (zostaw jedną czubatą łyżkę), masło oraz skórkę z cytryny i utrzyj wszystko na jednolitą masę.
- Jabłka obierz, usuń nasiona. Z białek ubij sztywną pianę i dodaj do masy żółtkowej na przemian z mąką, ciągle ucierając.
- Na dno foremek wyłóż trochę ciasta, na wierzch ułóż jabłka i do wgłębień po nasionach wsyp cukier wymieszany ze skórką pomarańczową. Zalej wszystko pozostałym ciastem. Piecz 40 minut w 175 st. C. Przed podaniem posyp ciasteczka cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Palce lizać