Dzisiaj jest: Wtorek, 30.11.2021 Imieniny: Andrzeja i Konstantego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Jabłka w cieście z cytrusowym akcentem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki jajka
  • 1/2 szklanki  cukru
  • 2 łyżki  masła
  • 1/2 łyżeczki  skórki otartej z wyszorowanej cytryny
  • 4 sztuki jabłka
  • 3/4 szklanki  mąki
  • 1 łyżka  pokrojonej drobno kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • cukier puder

Sposób przyrządzania:

  1. 4 foremki na muffinki wysmaruj masłem.
  2. Do miski wbij żółtka, dodaj cukier (zostaw jedną czubatą łyżkę), masło oraz skórkę z cytryny i utrzyj wszystko na jednolitą masę.
  3. Jabłka obierz, usuń nasiona. Z białek ubij sztywną pianę i dodaj do masy żółtkowej na przemian z mąką, ciągle ucierając.
  4. Na dno foremek wyłóż trochę ciasta, na wierzch ułóż jabłka i do wgłębień po nasionach wsyp cukier wymieszany ze skórką pomarańczową. Zalej wszystko pozostałym ciastem. Piecz 40 minut w 175 st. C. Przed podaniem posyp ciasteczka cukrem pudrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Palce lizać


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE