Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki jabłka
- 2 sztuki jajka
- 150 ml mleko
- 150 g mąka
- 2 łyżeczki cukier waniliowy
- 2 łyżki sok z cytryny
- 3 łyżki cukier
- olej
do smażenia - cukier puder
do posypania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wydrąż ogryzek jabłka, aby powstała dziura na wylot.
- Jabłka obierz ze skórki i pokrój w plastry.
- Jajka wymieszaj z mąką, sokiem z cytryny, cukrem oraz cukrem waniliowym. Cały czas mieszając dodaj mleko.
- Na patelni rozgrzej półcentymetrową wartę oleju.
- Jabłka zamaczaj w mieście i smaż na patelni ok. 2 minut z każdej strony.
- Gotowe placuszki odsącz na papierowych ręcznikach.
- Podawaj posypane cukrem pudrem.