Dzisiaj jest: Wtorek, 02.06.2020 Imieniny: Erazma i Marianny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Jabłkowa Zefiryna


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 12 - 16 osób


Składniki

  • 250 g  mąki
  • 150 g  margaryny
  • 150 g  cukru pudru + 1-2 łyżeczki
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1 sztuka żółtko
  • 8 sztuk jabłek
  • 4 sztuki budynie waniliowe bez cukru
  • 3 łyżki  cukru
  • 1/3 łyżeczki  amoniaku
  • 3 łyżeczki  żelatyny
  • 2 opakowania  cukru wanilinowego
  • 3 łyżki  kakao
  • 500 g  śmietany kremówki
  • 1 sztuka mały słoik marmolady
  • 1 l  mleka

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę połącz z margaryną i 150 g cukru pudru. Dodaj żółtko, proszek do pieczenia i amoniak. Wyrób gładkie ciasto, po czym wyłóż nim spód oraz brzegi blachy.
  2. Jabłka umyj, osusz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Owoce ułóż na cieście i w każdą połówkę włóż porcję marmolady.
  3. Budynie ugotuj z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego. Tak przygotowanym budyniem zalej jabłka na cieście.
  4. Ciasto piecz 70 minut w temperaturze 180 st. C.
  5. Śmietanę ubij z 1-2 łyżeczkami cukru pudru i żelatyną. Wyłóż ją na upieczone, przestudzone ciasto. Przed podaniem oprósz ciasto kakao.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE