Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 12 - 16 osób
Składniki
250 g mąki
150 g margaryny
150 g cukru pudru + 1-2 łyżeczki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 sztuka żółtko
8 sztuk jabłek
4 sztuki budynie waniliowe bez cukru
3 łyżki cukru
1/3 łyżeczki amoniaku
3 łyżeczki żelatyny
2 opakowania cukru wanilinowego
3 łyżki kakao
500 g śmietany kremówki
1 sztuka mały słoik marmolady
1 l mleka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę połącz z margaryną i 150 g cukru pudru. Dodaj żółtko, proszek do pieczenia i amoniak. Wyrób gładkie ciasto, po czym wyłóż nim spód oraz brzegi blachy.
- Jabłka umyj, osusz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Owoce ułóż na cieście i w każdą połówkę włóż porcję marmolady.
- Budynie ugotuj z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego. Tak przygotowanym budyniem zalej jabłka na cieście.
- Ciasto piecz 70 minut w temperaturze 180 st. C.
- Śmietanę ubij z 1-2 łyżeczkami cukru pudru i żelatyną. Wyłóż ją na upieczone, przestudzone ciasto. Przed podaniem oprósz ciasto kakao.
Źródło przepisu: przyślij przepis!