Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 szklanka zimnego mleka 2%
1 sztuka czubata łyżka cukru
1 sztuka czubata łyżka cukru pudru
1 sztuka bita śmietana Śnieżka
1 sztuka galaretka z owoców leśnych
2 łyżki mrożonych jagód
listki mięty
kilka borówek amerykańskich lub jagód
|
|
Sposób przyrządzania:
- Galaretkę przygotuj w 250 ml wody. Odstaw do ostygnięcia.
- Jagody zmiksuj blenderem i przetrzyj przez drobne sitko.
- Schłodzone mleko wlej do miski, dodaj oba rodzaje cukru oraz Śnieżkę i zmiksuj.
- Do ubitej śmietany dodaj przetarte jagody, lekko wszystko wymieszaj i delikatnie wlej do masy ostudzoną galaretkę. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełóż masę do foremek i wstaw do lodówki, by zastygła.
- Wstaw foremki na 30 sekund do gorącej wody, odwróć je do góry dnem i wyłóż deser na talerzyki. Udekoruj borówkami i miętą.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka