Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Ciasto i kruszonka
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szczypta soli
1 sztuka płaska łyżeczka proszku do pieczenia
120 g miękkiego masła
- Masa serowa
300 g twarogu sernikowego
2 sztuki jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1.5 szklanek jagód
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto i kruszonka: Mąkę przesiej z solą i proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem. Ciągle ucierając stopniowo dodawaj do niego mąkę. Miksuj do momentu, aż zaczną powstawać duże kawałki ciasta. 3/4 ciasta zagnieć i wylep nim spód wyłożonej papierem do pieczenia blachy (20x20 cm). Piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C, na złoty kolor.
- Masa serowa: Twaróg utrzyj z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodawaj po jednym jajku i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozsmaruj masę na podpieczonym spodzie, posyp jagodami i pozostałym ciastem.
- Piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka