Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
220 g ciastek owsianych
80 g masła
400 g jogurtu naturalnego
1/2 szklanki mleka 2%
1 łyżka soku jabłkowego
5 łyżek cukru
3 łyżki żelatyny
2 sztuki jabłka
1 opakowanie galaretki agrestowej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciastka włóż do foliowej torebki i rozgnieć wałkiem do ciasta. Uzyskane okruchy wymieszaj z rozpuszczonym masłem.
- Blachę wyłóż pergaminem, a na niego wyłóż masę z ciastek i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Jogurt wymieszaj z mlekiem, cukrem i sokiem jabłkowym. W kilku łyżeczkach wody rozpuść żelatynę, przestudź i dodaj do masy jogurtowej. Następnie wstaw do lodówki, a gdy zacznie tężeć, wylej ją na spód z ciastek i ponownie wstaw do lodówki.
- Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Następnie wmieszaj posiekane jabłka i zalej ciasto. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Źródło przepisu: moje smaki życia