Dzisiaj jest: Poniedziałek, 01.06.2020 Imieniny: Jakuba i Konrada



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Karmelowe ptysie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 230 g  drobnego cukru
  • 1 l  śmietany 36% + 80 ml
  • 150 g  cukru pudru
  • 500 ml  mleka
  • 60 g  budyniu waniliowego w proszku
  • 1 sztuka laska wanilii
  • 80 ml  oleju
  • 1 szczypta  soli
  • 200 g  mąki
  • 6 sztuk jajek

Sposób przyrządzania:

  1. W rondlu o grubym dnie roztop 80 g cukru, po czym wlej 80 ml gorącej śmietany. Mieszaj do czasu, aż karmel zupełnie się rozpuści. Następnie przecedź masę przez durszlak i wstaw na noc do lodówki.
  2. 270 ml wody zagotuj z 80 ml oleju. Wsyp mąkę. Mieszaj do czasu, aż na dnie naczynia zacznie się tworzyć biały osad.
  3. Ciasto przełóż do miski i ostudź. Następnie stopniowo wbijaj jajka, mieszając. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskaj na blachę. Ptysie piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C do czasu, aż się zrumienią (ok. 25 minut). Pod koniec uchyl drzwiczki i dosusz ciastka.
  4. 500 ml śmietany ubij na półsztywno. Dodaj karmel (2 łyżki odłóż) i ubij na sztywno. Budyń wymieszaj z odrobiną mleka i miąższem z wanilii. Pozostałe mleko posłodź 150 g cukru i doprowadź do wrzenia. Połącz z mieszanką budyniową. Ugotuj i ostudź. Resztę śmietany ubij, dodaj do budyniu, zmiksuj i schłodź.
  5. Cukier puder utrzyj z 3 łyżkami zimnej wody. Błyszczącą masę wymieszaj z resztą karmelu. Ptysie ostudź. Następnie je przekrój. Górną część posmaruj karmelem i odstaw, by zastygła. Na dolne połówki rękawem cukierniczym wyciśnij najpierw krem waniliowy, a następnie karmelowy. Przykryj górną częścią z karmelem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE