Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- Ciasto
- 125 g margaryny
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki
- 4 sztuki jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem
- 1/2 l mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 1 sztuka cukier wanilinowy
- 1 sztuka żółtko
- 1/2 szklanki wódki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Zagotuj wodę z margaryną. Zdejmij z ognia i dodaj mąkę. Szybko wymieszaj i postaw na ogniu. Chwilę ucieraj i ostudź. Dodaj proszek do pieczenia i po jednym jajku. Ucieraj mikserem.
- Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą rozsmaruj na dużej blasze z piekarnika, przykrytej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 st. C. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 200 st. C i piecz jeszcze 20 minut. Tak samo upiecz drugą część ciasta.
- Krem: W 1/2 szklanki mleka rozbełtaj żółtko. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną i wymieszaj. Resztę mleka zagotuj z cukrem wanilinowym, dodaj żółtko z mąką i ugotuj budyń. Ostudź go i dodaj do utartego masła. Wlewaj powoli wódkę i miksuj na dużych obrotach. Przełóż ciasto kremem i wstaw do lodówki.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka