Dzisiaj jest: Piątek, 07.05.2021 Imieniny: Ludmiły i Gizeli



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Keks pistacjowy z krówkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Keks pistacjowy z krówkami to przepis na smaczne, świąteczne ciasto.

1 porcja dla: 8 - 16 osób


Składniki

  • 350 g  mąka pszenna
  • 1 opakowanie  proszek do pieczenia
  • 1/2 szklanki  cukier
  • 1 opakowanie  cukier waniliowy
  • 1 szczypta  sól
  • 5 sztuk  jajka
  • 200 ml  olej
  • 100 ml  likier kawowy
  • 200 g  pistacje
  • 100 g  cukierki krówki
  • mąka
    do oprószenia cukierków i orzechów
  • tłuszcz
    do formy
  • mąka
    do formy
  • 1 opakowanie  krem waniliowy
    do tortów
  • pistacje
    do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. 200 g pistacji oraz krówki drobno posiekaj. Oprósz je odrobiną mąki i wymieszaj.
  2. Do miski wsyp 350 g mąki, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Na koniec wbij jajka, wlej olej oraz likier. Wymieszaj wszystko mikserem na gładkie ciasto.
  3. Na koniec dodaj orzechy oraz krówki. Delikatnie wymieszaj ciasto łyżką.
  4. Formę keksówkę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Nałóż do niej przygotowane ciasto, wierzch wygładź. Piecz 60 minut w 175 st. C.
  5. Gotowe ciasto studź przez 30 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie ostrożnie wyjmij ciasto z formy, przełóż na kratkę kuchenną i zostaw do wystygnięcia.
  6. Krem do tortów przygotuj według przepisu na opakowaniu. Posmaruj wierzch zimnego ciasta i posyp pistacjami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 8

Przepisy: 59


Zobacz więcej na temat:

keksprzepisy na ciasta


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE