Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 5 osób
Składniki
- 10 dag margaryny
- 2.5 dag drożdży
- 2 sztuki żółtka
- 3 sztuki czubate szklanki mąki
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 sztuka cukier wanilinowy
- cukier puder
- dżem
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wsyp do miski. Dodaj margarynę, 2 żółtka, 1/2 szklanki śmietany i wymieszaj.
- Drożdże rozpuść w małej ilości mleka z cukrem wanilinowym oraz odrobiną cukru i dodaj do mąki. Zagnieć ciasto.
- Gotowe ciasto rozwałkuj dość cienko i wykrój okrągłe placki. Posmaruj je dżemem, zwiń w ruloniki i natnij ich brzegi nożem.
- Tak przygotowane ciasteczka ułóż na blasze, posmaruj białkiem i piecz na złoty kolor w temperaturze 200 st. C.
- Przed podaniem posyp ciasteczka cukrem pudrem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka