Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kopczyk brzoskwiniowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

    Ciasto
  • 3 sztuki duże jajka
  • 3 sztuki pełne łyżki cukru
  • 3 sztuki czubate łyżki mąki
  • 2 łyżki  mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka  kakao
  • 1/4 łyżeczki  proszku do pieczenia
    Krem
  • 25 dag  sera białego mielonego
  • 4 sztuki połówki brzoskwiń z puszki
  • 2 łyżki  cukru pudru
  • 1.25 łyżeczek  żelatyny
  • 7 łyżeczek  wody

Sposób przyrządzania:

  1. Żółtka miksuj z cukrem przez 5 minut. Białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą żółtkową. Mąki pszenną i ziemniaczaną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie wsyp do masy jajecznej i wymieszaj.
  2. Formę żaroodporną wysmaruj masłem, obsyp mąką i wylej na nią ciasto. Piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C.
  3. Upieczone ciasto wyjmij z formy, odstaw do ostygnięcia. Następnie przekrój je na 4-5 placków (możesz je nasączyć sokiem pomarańczowym lub likierem czekoladowym).
  4. Żelatynę namocz w wodzie i rozpuść na parze. Brzoskwinie rozgnieć widelcem, dodaj cukier puder, twaróg i wymieszaj. Do żelatyny dodawaj po łyżce masy serowej. Gdy krem zacznie lekko gęstnieć przełóż nim placki ciasta i polej cały powstały kopiec. Wierzch posyp okruszkami ciasta.
  5. Gotowe ciasto wstaw na 60 minut do lodówki. Podawaj obsypane pestkami granatu.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE