Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- Ciasto
3 sztuki duże jajka
3 sztuki pełne łyżki cukru
3 sztuki czubate łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem
25 dag sera białego mielonego
4 sztuki połówki brzoskwiń z puszki
2 łyżki cukru pudru
1.25 łyżeczek żelatyny
7 łyżeczek wody
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żółtka miksuj z cukrem przez 5 minut. Białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą żółtkową. Mąki pszenną i ziemniaczaną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie wsyp do masy jajecznej i wymieszaj.
- Formę żaroodporną wysmaruj masłem, obsyp mąką i wylej na nią ciasto. Piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C.
- Upieczone ciasto wyjmij z formy, odstaw do ostygnięcia. Następnie przekrój je na 4-5 placków (możesz je nasączyć sokiem pomarańczowym lub likierem czekoladowym).
- Żelatynę namocz w wodzie i rozpuść na parze. Brzoskwinie rozgnieć widelcem, dodaj cukier puder, twaróg i wymieszaj. Do żelatyny dodawaj po łyżce masy serowej. Gdy krem zacznie lekko gęstnieć przełóż nim placki ciasta i polej cały powstały kopiec. Wierzch posyp okruszkami ciasta.
- Gotowe ciasto wstaw na 60 minut do lodówki. Podawaj obsypane pestkami granatu.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy