Dzisiaj jest: Niedziela, 23.01.2022 Imieniny: Ildefonsa i Rajmunda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Kostki z budyniem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kostki z budyniem to przepis na smaczny i szybki do przygotowania deser.

1 porcja dla: 12 - 24 osób


Składniki

  • 2 opakowania  ciasto francuskie
  • 1 l  mleko
  • 4 opakowania  budyń waniliowy
  • 200 g  cukier
    drobny
  • 500 g  margaryna
  • 80 ml  rum
  • 200 g  marmolada
  • 200 g  cukier puder
  • 50 ml  sok z cytryny

Sposób przyrządzania:

  1. 1/3 mleka wymieszaj z budyniami. Pozostałe mleko zagotuj, wlej mieszankę budyniową i gotuj przez 3 minuty. Następnie wsyp cukier, zdejmij z ognia i zostaw do przestygnięcia, często mieszając.
  2. Oba ciasta francuskie rozwiń, rozwałkuj na 2 płaty wielkości blachy. Przenieś je do form wyłożonych papierem do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem i piecz na złoty kolor w 200 st. C przez 15 minut. Wyjmij i ostudź.
  3. Do ostudzonego kremu stopniowo dodawaj margarynę, ucierając. Do masy wlej 50 ml rumu i wymieszaj.
  4. Jeden z upieczonych placków posmaruj kremem. Przykryj drugim płatem ciasta i wyłóż marmoladę.
  5. Z cukru pudru, soku z cytryny i reszty rumu przygotuj lukier. Udekoruj nim ciasto i odstaw do stężenia.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Vitalia PL
Zobacz więcej na temat:

przepisy na ciastabudyń


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE