Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 osób
Składniki
- 1/2 l śmietana kremówka
- 1 sztuka zagęstnik do śmietany
- 2 sztuki białko z jajka
- 1/2 szklanki cukier puder
- 2 sztuki skórka z cytryny
otarta - 6 plastrów cytryna
cienkie, obficie otoczone cukrem
|
|
Sposób przyrządzania:
- Śmietanę ubijamy na bardzo sztywną pianę, dodajemy 2 łyżki cukru pudru, otartą skórkę i cały sok wyciśnięty z owoców.
- Łączymy z pianą ubitą z białek wraz z pozostałym cukrem pudrem i przecedzonym sokiem z cytryny.
- Do kremu nie należy dodawać żelatyny, białko wspaniale usztywni i nada puszystości.
- Przygotowany krem rozkładamy w pucharkach, wstawiamy na kilka minut do lodówki.
- Przed podaniem przybieramy plasterkami otoczonej cukrem cytryny.