Dzisiaj jest: Czwartek, 26.05.2022 Imieniny: Filipa i Pauliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Krem cytrynowy orzeźwiający


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Serdecznie polecam! :)

1 porcja dla: 6 osób


Składniki

  • 1/2 l  śmietana kremówka
  • 1 sztuka  zagęstnik do śmietany
  • 2 sztuki  białko z jajka
  • 1/2 szklanki  cukier puder
  • 2 sztuki  skórka z cytryny
    otarta
  • 6 plastrów  cytryna
    cienkie, obficie otoczone cukrem

Sposób przyrządzania:

  1. Śmietanę ubijamy na bardzo sztywną pianę, dodajemy 2 łyżki cukru pudru, otartą skórkę i cały sok wyciśnięty z owoców.
  2. Łączymy z pianą ubitą z białek wraz z pozostałym cukrem pudrem i przecedzonym sokiem z cytryny.
  3. Do kremu nie należy dodawać żelatyny, białko wspaniale usztywni i nada puszystości.
  4. Przygotowany krem rozkładamy w pucharkach, wstawiamy na kilka minut do lodówki.
  5. Przed podaniem przybieramy plasterkami otoczonej cukrem cytryny.



Przepis dodany przez:

Posty : 3

Przepisy: 49


Vitalia PL
Zobacz więcej na temat:

krem cytrynowyprzepisy na desery


Oceń przepis:

Średnia ocena: 1.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE