Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 osób
Składniki
1 łyżka żelatyna
1 szklanka mleko
1 szklanka śmietana kremówka
1 łyżka mąka ziemniaczana
1 łyżeczka kawa rozpuszczalna
4 sztuki jajka
1/2 szklanki cukier puder
1 łyżeczka cukier puder
do ubicia piany z białek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żelatynę zmieszaj z łyżką zimnej wody, odstaw, by napęczniała.
- Kawę rozpuść w 3 łyżkach wrzątku, odstaw do przechłodzenia.
- Żółtka z cukrem pudrem utrzyj na gęsty kogel- mogel.
- Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w 2 łyżkach zimnego mleka i, mieszając , gotuj przez 2 minuty, aż mąka straci smak surowizny.
- Do zagęszczonego mleka dodaj kawę, mieszaj, dodaj utarte żółtka, rozpuszczoną na parze żelatynę, naczynie zestaw z ognia i odstaw do wychłodzenia.
- Śmietanę ubij na puch, oddzielnie ubij białka z cukrem pudrem.
- Zimną masę kawową połącz ze śmietaną i białkami, dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką, przełóż krem do pucharków, odstaw w chłodne miejsce do stężenia.
- Podajemy wraz z filiżanką świeżo parzonej, aromatycznej, czarnej kawy.