Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 osób
Składniki
60 dag maliny
1 szklanka cukier
1 sztuka cytryna
sok i skórka1 sztuka galaretka malinowa
1 szklanka śmietana kremówka
1 listek melisa
do przybrania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Przebrane, wypłukane maliny przełóż do szerokiego rondla, zasyp cukrem, odstaw na kilka godzin w ciepłe miejsce.
- Gdy puszczą sok dodaj do nich szklankę wody oraz sok i skórkę otartą z cytryny, trzymaj przez 10 minut na średnim ogniu id razu przetrzyj przez gęste sito.
- Galaretkę wymieszaj w 1/2 szklanki zimnej wody, dokładnie wymieszaną dodaj do gorącego syropu. Mieszaj tak długo, aż całość się rozpuści.
- Porcje rozlej do pucharków, odstaw do wychłodzenia.