Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 szklanka białko z jajka
3/4 szklanki cukier puder
3/4 szklanki śmietana kremówka
1/2 opakowania galaretka
o ulubionym smaku1/2 szklanki woda mineralna
rurki waflowe
jako dodatek
|
|
Sposób przyrządzania:
- W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuszczamy galaretkę, mieszamy bardzo dokładnie, odstawiamy.
- Śmietanę ubijamy na bardzo gęstą, puszystą masę.
- Oddzielnie ubijamy białka z cukrem pudrem.
- Gdy piana jest bardzo ścisła, łączymy, cały czas ubijając, z chłodną, płynną galaretką, dodajemy ubitą śmietanę, składniki delikatnie, ale dokładnie mieszamy i od razu rozkładamy deser do pucharków.
- Wstawiamy do lodówki, nawet na kilka godzin.