Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 350 g czekolada gorzka
- 400 g mleko skondensowane
słodzone - 30 g masło
- 1 szczypta sól
- 150 g pistacje
niesolone
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do garnka wlej mleko skondensowane, a następnie dodaj 30 g masła. Składniki podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając.
- Pistacje obierz, przełóż je do foliowej torebki i za pomocą wałka pokrusz na mniejsze kawałki. Następnie przesyp orzechy na talerz.
- Gorzką czekoladę połam na mniejsze kawałki i dodaj do garnka z mlekiem. Całość gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając. Dopraw szczyptą soli.
- Gdy krem uzyska jednolitą konsystencję, garnek zdejmij z ognia. Do masy czekoladowej dodaj pokruszone pistacje i dokładnie wymieszaj. Prostokątną blachę wyłóż folią spożywczą, a następnie wyłóż równomiernie masę.
- Wierzch kremu wyrównaj za pomocą noża. Blachę wstaw do lodówki na 3 godziny, aby zastygła. Następnie ostrym nożem pokrój ją na 80 czekoladowych kostek.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku