Dzisiaj jest: Środa, 26.01.2022 Imieniny: Seweryna i Pauliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Krucha tarta śliwkowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  śliwek
    Ciasto
  • 250 g  mąki
  • 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 75 g  cukru pudru
  • 1 sztuka cukier wanilinowy
  • 125 g  masła
  • 1 sztuka jajko
  • sól
    Krem
  • 250 ml  mleka
  • 100 g  cukru pudru
  • 1 sztuka budyń waniliowy
  • 1 sztuka jajko
  • 200 ml  śmietany 30%

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj cukier wanilinowy, pokrojone w kostkę masło oraz jajko. Zagnieć ciasto, owiń je folią spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki.
  2. Krem: Mleko ugotuj razem z cukrem i proszkiem budyniowym. Jajko połącz ze śmietaną i wlej do ciepłego budyniu. Wymieszaj.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj, wylep nim foremki do tartaletek. Na ciasto wyłóż masę budyniową i ułóż śliwki. Piecz 35 minut w 160 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE