Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g śliwek
- Ciasto
- 250 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g cukru pudru
- 1 sztuka cukier wanilinowy
- 125 g masła
- 1 sztuka jajko
- sól
- Krem
- 250 ml mleka
- 100 g cukru pudru
- 1 sztuka budyń waniliowy
- 1 sztuka jajko
- 200 ml śmietany 30%
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj cukier wanilinowy, pokrojone w kostkę masło oraz jajko. Zagnieć ciasto, owiń je folią spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki.
- Krem: Mleko ugotuj razem z cukrem i proszkiem budyniowym. Jajko połącz ze śmietaną i wlej do ciepłego budyniu. Wymieszaj.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj, wylep nim foremki do tartaletek. Na ciasto wyłóż masę budyniową i ułóż śliwki. Piecz 35 minut w 160 st. C.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka