Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 14 osób
Składniki
- 6 sztuk jajka
- 300 g mąka
- 140 g masło klarowane
- 2 łyżki mąka ziemniaczana
- 100 g erytrol
- 3 łyżki erytrol
- 3 sztuki jabłko
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę, mieszamy z mąką ziemniaczaną.
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Żółtka ucieramy ze słodziwem (100 g).
- Masło rozpuszczamy i studzimy. Ostudzone dodajemy do żółtek i ucieramy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Gdy ciasto będzie gęste i zwarte, zagniatamy dłońmi. Ciastem wylepiamy formę do babeczek lub tarty. Pieczemy ok. 10 minut w 180 st. C.
- Po tym czasie do kokilek przekładamy jabłka i pieczemy kolejne 15 minut w 180 st. C.
- W tym czasie ubijamy białka jajek na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy słodziwo.
- Pianę wykładamy na upieczone babeczki. Zmniejszamy temperaturę pieczenia do 150 st. C i pieczemy kolejne 15-20 minut.
Źródło przepisu: kucharzyca.pl/kruche-babeczki-z-jablkami-i-beza/