Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 2 sztuki żółtko z jajka
- 25 dag masło
- 25 dag cukier puder
- 25 dag mąka krupczatka
- mąka
do posypania formy - żółtko rozbite z wodą
pół na pół - gruby cukier kryształ
do posypania ciastek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do malaksera włóż wszystkie składniki i wyrób, aż ciasto stanie się jednolite i gładkie.
- Uformuj zgrabny wałek (nieco grubszy, jak na kopytka), wstaw na godzinę do lodówki.
- Wychłodzone ciasto pokrój na zgrabne, cienkie talarki, rozłóż na oprószonej mąką blasze, wierzch posmaruj (najłatwiej pędzelkiem) roztrzepanym z wodą żółtkiem, posyp grubo cukrem i wstaw na 15- 18 minut do nagrzanego do temperatury 200°C piekarnika.
- Zrumienione ciastka zsuwamy z blaszki i układamy na paterze.
- Smacznego!