Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 6 osób
Składniki
- 2 szklanki mąka krupczatka
- 25 dag masło
- 2 sztuki żółtko z jajka
- 1 szklanka cukier puder
- 1/2 łyżeczki esencja waniliowa
- 1/2 szklanki cukier
- 1/2 szklanki mak
|
|
Sposób przyrządzania:
- W malakserze siekamy lekko rozdrobnione masło z cukrem pudrem i żółtkami.
- Gdy składniki się połączą, sypiemy przez sito mąkę, dodajemy aromat i zarabiamy niezbyt ścisłe ciasto.
- Uformowane w zgrabny prostokąt, owijamy w folię i kładziemy na pół dnia do lodówki.
- Przed pieczeniem nagrzewamy piekarnik do temp. 200°C, a blaszki do pieczenia wykładamy pergaminem.
- Wychłodzone ciasto kładziemy na stolnicy, bardzo ostrym i cienkim nożem kroimy (0,5cm) plastry, jedną stronę panierujemy, dość mocno przyciskając, w cukrze wymieszanym z makiem i układamy, w odstępach, na blasze.
- Pieczemy przez 15 minut.
- Zrumienione ciastka zsuwamy na stolnicę i pozostawiamy do wychłodzenia.