Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 15 - 18 osób
Składniki
- 20 dag mąka krupczatka
- 15 dag masło
- 3 łyżki cukier puder
- 1 sztuka żółtko z jajka
- 1 szczypta sól
- 9 sztuk morele
18 połówek - cukier
gruboziarnisty
|
|
Sposób przyrządzania:
- Składniki ciasta wkładamy do malaksera, gdy w czasie wyrabiania ciasto sie kruszy, dodajemy łyżkę śmietany lub żółtko.
- Dokładnie wyrobione owijamy w folię i wkładamy na godzinę do zamrażalnika lub lodówki.
- Wychłodzone, dzielimy na 2-3 części, rozwałkowujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy, wykrawamy krążki, których brzegi zagniatamy do środka, na każdy krążek kładziemy połówkę moreli, posypujemy grubym cukrem, układamy na blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku, nastawionym na 180°C przez 20-22 minuty.
- Zrumienione, zsuwamy z blachy, układamy na paterze.