Dzisiaj jest: Wtorek, 30.11.2021 Imieniny: Andrzeja i Konstantego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Kruche ciasto przekładane


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Polecam! :)

1 porcja dla: 12 - 16 osób


Składniki

  • 1 szklanka  mąka krupczatka
    + 1 łyżka mąki
  • 12.5 dag  masło
  • 1/2 szklanki  cukier puder
  • 1 opakowanie  cukier waniliowy
  • 1 sztuka  żółtko z jajka
    surowe
    Przełożenie
  • 1 szklanka  woda
  • 2 szklanki  cukier
  • 75 dag  owoce
    jabłka, gruszki, truskawki, czarne jagody, poziomki, wiśnie lub ich kompozycja
  • 3/4 szklanki  migdały
  • tłuszcz
    do wysmarowania formy
  • bułka tarta
    do posypania formy
  • lukier
    cytrynowy

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę, tłuszcz i cukier puder siekamy.
  2. Gdy składniki się połączą, dodajemy żółtko i cukier waniliowy.
  3. Ciasto wyrabiamy robotem, formujemy kulę, owijamy folię, wkładamy na 2 godziny do zamrażalnika (lodówki).
  4. Wychłodzone, dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy w taki sposób, by powstały krążki wielkości spodu małej tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy prze 20-25 minut w temperaturze 220°C.
  5. Zrumienione, zsuwamy na stolnicę.
  6. Sparzone migdały obieramy z łupinek, siekamy.
  7. Z wody i cukru gotujemy syrop, gdy cukier całkowicie się rozpuści, dodajemy owoce i smażymy na niewielkim ogniu, często mieszając, aż masa zgęstnieje, dodajemy przygotowane migdały, zasmażamy razem przez minutę, odstawiamy do wychłodzenia.
  8. Przechłodzoną, ciepłą masę wykładamy na upieczony krążek, przykrywamy drugim, obciązamy deseczką i ciężarkiem i odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej- do następnego dnia.
  9. ,,Sprasowane" ciasto pokrywamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.



Przepis dodany przez:

Posty : 1

Przepisy: 58


Vitalia PL
Zobacz więcej na temat:

kruche ciastoprzepisy na desery


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE