Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 12 - 16 osób
Składniki
- 1 szklanka mąka krupczatka
+ 1 łyżka mąki - 12.5 dag masło
- 1/2 szklanki cukier puder
- 1 opakowanie cukier waniliowy
- 1 sztuka żółtko z jajka
surowe
- Przełożenie
- 1 szklanka woda
- 2 szklanki cukier
- 75 dag owoce
jabłka, gruszki, truskawki, czarne jagody, poziomki, wiśnie lub ich kompozycja - 3/4 szklanki migdały
- tłuszcz
do wysmarowania formy - bułka tarta
do posypania formy - lukier
cytrynowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę, tłuszcz i cukier puder siekamy.
- Gdy składniki się połączą, dodajemy żółtko i cukier waniliowy.
- Ciasto wyrabiamy robotem, formujemy kulę, owijamy folię, wkładamy na 2 godziny do zamrażalnika (lodówki).
- Wychłodzone, dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy w taki sposób, by powstały krążki wielkości spodu małej tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy prze 20-25 minut w temperaturze 220°C.
- Zrumienione, zsuwamy na stolnicę.
- Sparzone migdały obieramy z łupinek, siekamy.
- Z wody i cukru gotujemy syrop, gdy cukier całkowicie się rozpuści, dodajemy owoce i smażymy na niewielkim ogniu, często mieszając, aż masa zgęstnieje, dodajemy przygotowane migdały, zasmażamy razem przez minutę, odstawiamy do wychłodzenia.
- Przechłodzoną, ciepłą masę wykładamy na upieczony krążek, przykrywamy drugim, obciązamy deseczką i ciężarkiem i odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej- do następnego dnia.
- ,,Sprasowane" ciasto pokrywamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.