Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 2 sztuki i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 5 sztuk jajek
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- mrożone jagody
- 1 sztuka cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru pudru
- 110 g cukru
- 1/2 szklanki oleju
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło, 3 łyżki cukru pudru i 5 żółtek. Wyrób ciasto, zawiń je w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki. 2/3 ciasta zetrzyj na blachę i piecz 20 minut w 180 st. C.
- Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier, cukier waniliowy, budynie w proszku i olej. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę.
- Jagody rozmroź, osącz na sicie. Rozłóż owoce na podpieczonym cieście. Rozsmaruj na nich piankę z budyniem waniliowym.
- Na piankę zetrzyj na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto. Piecz 40 minut w 180 st. C. Następnie ostudź. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka