Dzisiaj jest: Wtorek, 14.07.2020 Imieniny: Marceliny i Bonawentury



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Kruche ciasto z jagodami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 2 sztuki i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 200 g  masła
  • 5 sztuk jajek
  • 2 opakowania  budyniu waniliowego
  • mrożone jagody
  • 1 sztuka cukier waniliowy
  • 3 łyżki  cukru pudru
  • 110 g  cukru
  • 1/2 szklanki  oleju

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło, 3 łyżki cukru pudru i 5 żółtek. Wyrób ciasto, zawiń je w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki. 2/3 ciasta zetrzyj na blachę i piecz 20 minut w 180 st. C.
  2. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier, cukier waniliowy, budynie w proszku i olej. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę.
  3. Jagody rozmroź, osącz na sicie. Rozłóż owoce na podpieczonym cieście. Rozsmaruj na nich piankę z budyniem waniliowym.
  4. Na piankę zetrzyj na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto. Piecz 40 minut w 180 st. C. Następnie ostudź. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE