Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
2 sztuki i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
5 sztuk jajek
2 opakowania budyniu waniliowego
mrożone jagody
1 sztuka cukier waniliowy
3 łyżki cukru pudru
110 g cukru
1/2 szklanki oleju
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło, 3 łyżki cukru pudru i 5 żółtek. Wyrób ciasto, zawiń je w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki. 2/3 ciasta zetrzyj na blachę i piecz 20 minut w 180 st. C.
- Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier, cukier waniliowy, budynie w proszku i olej. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę.
- Jagody rozmroź, osącz na sicie. Rozłóż owoce na podpieczonym cieście. Rozsmaruj na nich piankę z budyniem waniliowym.
- Na piankę zetrzyj na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto. Piecz 40 minut w 180 st. C. Następnie ostudź. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka