Dzisiaj jest: Piątek, 10.07.2020 Imieniny: Filipa i Amelii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Kruche ciasto ze śliwkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Ciasto
  • 1 kostka  margaryny
  • 1 sztuka cukier wanilinowy
  • 200 ml  kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 3 sztuki żółtka
  • 1 łyżka  smalcu
  • mąka (tyle, ile się wgniecie)
    Dodatkowo
  • 1 kg  śliwek węgierek
  • 5 łyżek  cukru

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Z podanych składników zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki. Po tym czasie podziel ciasto na dwie części.
  2. Jedną część ciasta rozwałkuj na dnie formy. Na cieście ułóż przekrojone na pół i oczyszczone z pestek śliwki. Posyp owoce cukrem. Następnie weź pozostałe ciasto i urywając po kawałku przykryj nim śliwki.
  3. Piecz 40 minut w 180 st. C. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE