Dzisiaj jest: Piątek, 17.01.2025 Imieniny: Antoniego i Rościsława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kruche rożki bananowe


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podajemy na gorąco z porcją lodów lub na zimno.

1 porcja dla: 10 - 20 osób


Składniki

  • 2 szklanki  mąka krupczatka
  • 3/4 szklanki  cukier puder
  • 12.5 dag  masło
  • 1 sztuka  jajka
  • 1 sztuka  skórka z cytryny
  • 1 sztuka  jajko
    roztrzepane z łyżką wody
  • 1 szczypta  sól
  • 2 łyżki  śmietana kwaśna
  • 10 sztuk  banan
  • 1 sztuka  sok z cytryny
  • cukier
    kryształ
  • tłuszcz
    do wysmarowania formy

Sposób przyrządzania:

  1. Wszystkie składniki ciasta siekamy w malakserze.
  2. Gdy się połączą, wyrabiamy ciasto, powinno być jednolite, sprężyste i lśniące.
  3. Owijamy w folię i wkładamy na godzinę lub nieco dłużej do lodówki.
  4. Banany obieramy ze skórki, skrapiamy sokiem z cytryny.
  5. Wychłodzone ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy cienko na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy prostokąty o długości dopasowanej do bananów, kładziemy połówkę owocu, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem, zalepiamy dekoracyjnie w zgrabny rożek i układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
  6. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy grubym cukrem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 220°C przez około 25-35 minut.
  7. Zrumienione rożki zsuwamy z blaszki i układamy na paterze.



Przepis dodany przez:

Posty : 3

Przepisy: 49


Zobacz więcej na temat:

rożkibananprzepisy na desery


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE