Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 20 osób
Składniki
- 2 szklanki mąka krupczatka
- 3/4 szklanki cukier puder
- 12.5 dag masło
- 1 sztuka jajka
- 1 sztuka skórka z cytryny
- 1 sztuka jajko
roztrzepane z łyżką wody - 1 szczypta sól
- 2 łyżki śmietana kwaśna
- 10 sztuk banan
- 1 sztuka sok z cytryny
- cukier
kryształ - tłuszcz
do wysmarowania formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wszystkie składniki ciasta siekamy w malakserze.
- Gdy się połączą, wyrabiamy ciasto, powinno być jednolite, sprężyste i lśniące.
- Owijamy w folię i wkładamy na godzinę lub nieco dłużej do lodówki.
- Banany obieramy ze skórki, skrapiamy sokiem z cytryny.
- Wychłodzone ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy cienko na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy prostokąty o długości dopasowanej do bananów, kładziemy połówkę owocu, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem, zalepiamy dekoracyjnie w zgrabny rożek i układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
- Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy grubym cukrem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 220°C przez około 25-35 minut.
- Zrumienione rożki zsuwamy z blaszki i układamy na paterze.