Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2024 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kruchy placek luksusowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Placek jest najsmaczniejszy następnego dnia po upieczeniu.

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 50 dag  mąka krupczatka
  • 1/2 szklanki  cukier puder
  • 1 kostka  masło
  • 1 łyżka  smalec
  • 5 sztuk  żółtko z jajka
  • 2 łyżeczki  proszek do pieczenia
  • 2 opakowania  cukier waniliowy
  • tłuszcz
    do wysmarowania formy
    Przełożenie
  • 5 sztuk  białko z jajka
  • 3/4 szklanki  cukier puder

Sposób przyrządzania:

  1. Do przesianej przez sito mąki z dodatkiem proszku, cukru pudru i cukru waniliowego dodajemy żółtka, niezbyt twarde masło i smalec.
  2. Składniki wyrabiamy, najłatwiej w malakserze, na niezbyt ścisłe ciasto.
  3. Gdy stanie się jednolite i sprężyste, owijamy w folię i odstawiamy w chłodne miejsce.
  4. Z białek i cukru pudru ubijamy pianę, powinna być ścisła i lśniąca.
  5. Na wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości blaszce rozkładamy 3/5 wychłodzonego ciasta, wyrównujemy powierzchnię- lekko uklepując, nakładamy na ciasto ubitą pianę, którą przykrywamy pozostałą częścią wychłodzonego ciasta, utartego na tarce do jarzyn z dużymi otworami.
  6. Placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 200°C przez 45 minut lub nieco dłużej.
  7. Wyjmujemy, gdy wierzch będzie równomiernie zrumieniony, a piana wysuszona.
  8. Chłodzimy, posypujemy obficie cukrem pudrem.



Przepis dodany przez:

Posty : 1

Przepisy: 58


Zobacz więcej na temat:

kruchy placekprzepisy na ciasta


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE