Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 50 dag mąka krupczatka
- 1/2 szklanki cukier puder
- 1 kostka masło
- 1 łyżka smalec
- 5 sztuk żółtko z jajka
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 2 opakowania cukier waniliowy
- tłuszcz
do wysmarowania formy
- Przełożenie
- 5 sztuk białko z jajka
- 3/4 szklanki cukier puder
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do przesianej przez sito mąki z dodatkiem proszku, cukru pudru i cukru waniliowego dodajemy żółtka, niezbyt twarde masło i smalec.
- Składniki wyrabiamy, najłatwiej w malakserze, na niezbyt ścisłe ciasto.
- Gdy stanie się jednolite i sprężyste, owijamy w folię i odstawiamy w chłodne miejsce.
- Z białek i cukru pudru ubijamy pianę, powinna być ścisła i lśniąca.
- Na wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości blaszce rozkładamy 3/5 wychłodzonego ciasta, wyrównujemy powierzchnię- lekko uklepując, nakładamy na ciasto ubitą pianę, którą przykrywamy pozostałą częścią wychłodzonego ciasta, utartego na tarce do jarzyn z dużymi otworami.
- Placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 200°C przez 45 minut lub nieco dłużej.
- Wyjmujemy, gdy wierzch będzie równomiernie zrumieniony, a piana wysuszona.
- Chłodzimy, posypujemy obficie cukrem pudrem.