Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 10 osób
Składniki
- Ciasto
1.5 szklanek mąki pszennej
150 g margaryny
2 sztuki żółtka
16 g cukru wanilinowego
2 łyżki cukru pudru
- Masa
150 g serka twarogowego kremowego
200 g śmietanki kremówki
1 łyżeczka żelatyny
1 opakowanie usztywniacza do śmietany
16 g cukru wanilinowego
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- Dodatkowo
1 sztuka puszka brzoskwiń
tłuszcz do wysmarowania foremek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Mąkę posiekaj z margaryną i cukrem. Rozetrzyj w dłoniach. Następnie dodaj żółtka, zagnieć ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodaj łyżkę lodowatej wody. Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż na 60 minut do lodówki.
- Foremki o średnicy 9 cm wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki nieco większe niż średnica foremek. Dokładnie wyklej ciastem foremki. Ponakłuwaj widelcem dno i boki. Piecz 8-10 minut w temperaturze 180 st. C.
- Masa: Żelatynę namocz w łyżce przegotowanej, przestudzonej wody. Śmietanę ubij z usztywniaczem. Żelatynę podgrzej w kąpieli wodnej, dodaj do twarożku wraz z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj, dodaj śmietanę.
- Kukułcze jaja: Babeczki napełnij masą twarogową. Na każdej ułóż kawałek odsączonej brzoskwini.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza