Dzisiaj jest: Piątek, 22.10.2021 Imieniny: Filipa i Kordulii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Kukułcze jaja


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 10 osób


Składniki

    Ciasto
  • 1.5 szklanek  mąki pszennej
  • 150 g  margaryny
  • 2 sztuki żółtka
  • 16 g  cukru wanilinowego
  • 2 łyżki  cukru pudru
    Masa
  • 150 g  serka twarogowego kremowego
  • 200 g  śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka  żelatyny
  • 1 opakowanie  usztywniacza do śmietany
  • 16 g  cukru wanilinowego
  • 2 łyżki  cukru pudru
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • 1 łyżeczka  skórki otartej z cytryny
    Dodatkowo
  • 1 sztuka puszka brzoskwiń
  • tłuszcz do wysmarowania foremek

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Mąkę posiekaj z margaryną i cukrem. Rozetrzyj w dłoniach. Następnie dodaj żółtka, zagnieć ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodaj łyżkę lodowatej wody. Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż na 60 minut do lodówki.
  2. Foremki o średnicy 9 cm wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki nieco większe niż średnica foremek. Dokładnie wyklej ciastem foremki. Ponakłuwaj widelcem dno i boki. Piecz 8-10 minut w temperaturze 180 st. C.
  3. Masa: Żelatynę namocz w łyżce przegotowanej, przestudzonej wody. Śmietanę ubij z usztywniaczem. Żelatynę podgrzej w kąpieli wodnej, dodaj do twarożku wraz z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj, dodaj śmietanę.
  4. Kukułcze jaja: Babeczki napełnij masą twarogową. Na każdej ułóż kawałek odsączonej brzoskwini.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE