Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
4 sztuki jabłka
najlepiej antonówki lub szare renety4 sztuki żółtko z jajka
4 łyżki biszkopty
przetartych przez ostre sito8 łyżeczek konfitury z wiśni lub z czarnej porzeczki
4 sztuki białko z jajka
1 szczypta sól
tłuszcz
do wysmarowania formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Obierz jabłka ze skóry, pokrój na połowę, odrzuć gniazda nasienne, w ich miejscu nałóż łyżeczkę konfitur i ułóż w wysmarowanym masłem naczyniu do zapieniania, wypukłą stroną do góry.
- Żółtka z cukrem utrzyj na gęsty kogel- mogel.
- Z białek z dodatkiem soli ubij pianę, dodaj do utartych żółtek z cukrem, całość lekko zamieszaj, dodaj biszkopty.
- Dokładnie wymieszanym ciastem zalewamy przygotowane owoce.
- Wstaw do ciepłego piekarnika i w temp. 150- 160°C zapiekaj przez 20- 25 min (czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy).
- Pięknie zarumienioną leguminę podajemy na gorąco, posypaną cukrem pudrem.