Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2024 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Legumina królewska


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Świetnie smakuje także na zimno, z dodatkiem porcji ubitej śmietany.

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 4 sztuki  jabłka
    najlepiej antonówki lub szare renety
  • 4 sztuki  żółtko z jajka
  • 4 łyżki  biszkopty
    przetartych przez ostre sito
  • 8 łyżeczek  konfitury z wiśni lub z czarnej porzeczki
  • 4 sztuki  białko z jajka
  • 1 szczypta  sól
  • tłuszcz
    do wysmarowania formy

Sposób przyrządzania:

  1. Obierz jabłka ze skóry, pokrój na połowę, odrzuć gniazda nasienne, w ich miejscu nałóż łyżeczkę konfitur i ułóż w wysmarowanym masłem naczyniu do zapieniania, wypukłą stroną do góry.
  2. Żółtka z cukrem utrzyj na gęsty kogel- mogel.
  3. Z białek z dodatkiem soli ubij pianę, dodaj do utartych żółtek z cukrem, całość lekko zamieszaj, dodaj biszkopty.
  4. Dokładnie wymieszanym ciastem zalewamy przygotowane owoce.
  5. Wstaw do ciepłego piekarnika i w temp. 150- 160°C zapiekaj przez 20- 25 min (czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy).
  6. Pięknie zarumienioną leguminę podajemy na gorąco, posypaną cukrem pudrem.



Przepis dodany przez:

Posty : 3

Przepisy: 49


Zobacz więcej na temat:

leguminaprzepisy na desery


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE