Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 6 osób
Składniki
1/2 l śmietana
18%1/2 szklanki mąka krupczatka
4 sztuki jajka
5 łyżek rum
1/2 szklanki cukier puder
1 sztuka sok z cytryny
1 sztuka skórka z cytryny
konfitury
wiśniowe
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żółtka oddzielamy od białek, przekładamy do kubeczka, mieszamy z dodatkiem szczypty soli.
- Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę.
- Mąkę łączymy ze śmietaną, gdy składniki się połączą i nie będzie nawet najmniejszych grudek, stawiamy na niewielkim ogniu i cały czas, lekko ubijając, zagotowujemy.
- Trzymamy na ogniu przez około 3 minuty, aż mąka się rozgotuje i straci smak surowizny.
- Odstawiamy do przechłodzenia.
- Do ciepłej, ale nie gorącej masy dodajemy żółtka i skórkę otartą z cytryny, składniki lekko ubijamy, dodajemy pianę ubitą z białek.
- Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką i układamy, w formie kopczyków na metalowej tacce lub żaroodpornym półmisku.
- Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 150-160°C piekarnika i zapiekamy przez 30 minut.
- Wyjmujemy, gdy lekko się zrumieni. 10. Podajemy na gorąco, polaną z sokiem z cytryny lub rumem z dodatkiem konfitur.