Dzisiaj jest: Niedziela, 10.12.2023 Imieniny: Julii i Daniela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Legumina piankowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Jeżeli w czasie gotowania śmietany z mąką utworzą się grudki, masę należy dogotować, przetrzeć przez sito lub rozbić na puch w malakserze.

1 porcja dla: 3 - 6 osób


Składniki

  • 1/2 l  śmietana
    18%
  • 1/2 szklanki  mąka krupczatka
  • 4 sztuki  jajka
  • 5 łyżek  rum
  • 1/2 szklanki  cukier puder
  • 1 sztuka  sok z cytryny
  • 1 sztuka  skórka z cytryny
  • konfitury
    wiśniowe

Sposób przyrządzania:

  1. Żółtka oddzielamy od białek, przekładamy do kubeczka, mieszamy z dodatkiem szczypty soli.
  2. Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę.
  3. Mąkę łączymy ze śmietaną, gdy składniki się połączą i nie będzie nawet najmniejszych grudek, stawiamy na niewielkim ogniu i cały czas, lekko ubijając, zagotowujemy.
  4. Trzymamy na ogniu przez około 3 minuty, aż mąka się rozgotuje i straci smak surowizny.
  5. Odstawiamy do przechłodzenia.
  6. Do ciepłej, ale nie gorącej masy dodajemy żółtka i skórkę otartą z cytryny, składniki lekko ubijamy, dodajemy pianę ubitą z białek.
  7. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką i układamy, w formie kopczyków na metalowej tacce lub żaroodpornym półmisku.
  8. Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 150-160°C piekarnika i zapiekamy przez 30 minut.
  9. Wyjmujemy, gdy lekko się zrumieni. 10. Podajemy na gorąco, polaną z sokiem z cytryny lub rumem z dodatkiem konfitur.



Przepis dodany przez:

Posty : 1

Przepisy: 58


Zobacz więcej na temat:

leguminaprzepisy na desery


Oceń przepis:

Średnia ocena: 2.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE