Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- 2.5 szklanki mleko
- 4 łyżki cukier
- 1 łyżeczka masło
- 1 opakowanie cukier waniliowy
- 1 łyżka mąka pszenna
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 2 sztuki białko z jajka
z dodatkiem łyżeczki cukru, ubijamy z nich pianę - 2 sztuki banan
pokrojone w półplasterki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru, dodajemy obie mąki, ucieramy, rozprowadzamy w 1/2 szklanki ziemnego mleka, pilnując, by nie było nawet najmniejszej grudki.
- Pozostałe mleko zagotowujemy z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i masłem.
- Gdy zaczyna wrzeć, zestawiamy z ognia, łączymy z masą żółtkowo-mączną, naczynie ponownie stawiamy na najmniejszym ogniu i, cały czas mieszając, zagotowujemy.
- Trzymamy na ogniu przez 2-3 minuty, aż legumina zgęstnieje, a mąka straci smak surowizny.
- Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego wychłodzenia.
- Jeszcze ciepłą łączymy z przygotowanymi bananami oraz pianą ubitą z białek, przekładamy do pucharków, odstawiamy do całkowitego wychłodzenia.