Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 6 osób
Składniki
- 3 sztuki rabarbar
malinowy - 1/2 szklanki sok malinowy
- 1/2 szklanki cukier
- 1 kawałek skórka z pomarańczy
sucha - 1 sztuka goździki
do smaku - 1 opakowanie cukier waniliowy
- 1 szklanka kasza manna
- 1 szklanka śmietana
kremowa
|
|
Sposób przyrządzania:
- W 1 litrze wody zagotowujemy cukier z dodatkiem skórki pomarańczowej i goździka, na wrzący wrzucamy drobno pokrojony rabarbar i wlewamy sok malinowy.
- Gdy kompot jest zbyt kwaśny, dodajemy trochę cukru do smaku.
- Całość lekko rozgotowujemy.
- Na wrzący rabarbar sypiemy, cały czas mieszając, kaszę mannę i gotujemy, na niewielkim ogniu, często mieszając, aż kasza będzie miękka, a całość szklista.
- Odrzucamy skórkę i goździk, rozlewamy leguminę do wypłukanych zimną wodą kokilek, odstawiamy do wychłodzenia.
- Przed podaniem ubijamy śmietanę na gęsty puch.
- Porcję leguminy wykładamy i przybieramy bitą śmietaną.