Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
1 l lodów kawowych, śmietankowych lub bakaliowych
250 g okrągłych biszkoptów
120 g schłodzonej śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady + wiórki do dekoracji
300 ml ostudzonego esencjonalnego naparu kawowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szklaną lub metalową miskę o średnicy 20 cm wyłóż folią spożywczą. Biszkopty podziel na 3 równe porcje.
- 2/3 biszkoptów nasącz porcją kawy i wyłóż nimi dno i bok miski. Wstaw ją na 15 minut do zamrażalnika.
- Po tym czasie miskę wyjmij z zamrażalnika. Ostrożnie umieść w niej lody, robiąc w środku dołek. Ponownie wstaw do zamrażalnika na 15 minut.
- 25 g czekolady zetrzyj na tarce, a resztę roztop i przestudź. Śmietanę ubij z cukrem pudrem i połącz z płynną czekoladą.
- Kremem wypełnij dołek. Powierzchnię wygładź i posyp startą wcześniej czekoladą. Pozostałe biszkopty zanurz w kawie. Ciastkami przykryj masę i lody. Wstaw do zamrażalnika na 3 godziny. Na 10 minut przed podaniem odwróć deser i posyp wiórkami czekolady.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku