Przygotowanie:
Kuchnia:
japońska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- 40 dag maku
- 20 dag masła
- 25-35 dag cukru pudru
- 8 sztuk jajek
- 80 dag jabłek
- 20 dag kaszy manny
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- kilka kropli olejku migdałowego
- 10-15 dag ulubionych bakalii
- 100 g czekolady
- kilka łyżek mleka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mak sparz, odcedź, wystudź i zmiel trzykrotnie. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Dodawaj po jednym żółtku, a następnie włóż mak.
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Połącz kaszę mannę, proszek do pieczenia, olejek migdałowy i bakalie. Połącz wszystko z masą makową, a na koniec dodaj ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszaj.
- Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy (20 x 30 cm). Piecz 60 minut w temperaturze 180 st. C. Ostudź i polej polewą czekoladową (rozpuść czekoladę w kilku łyżkach mleka).
Źródło przepisu: kuchnia i kropka