Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 12 - 16 osób
Składniki
500 g mąki
5 sztuk jajek
2 sztuki żółtka
50 g drożdży
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 szczypta soli
850 g gotowej masy makowej
500 g margaryny
kilka kropli olejku migdałowego
200 g skórki pomarańczowej
50 g płatków migdałowych
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej na stolnicę. Następnie dodaj drożdże połączone z kwaśną śmietaną, cukier wanilinowy, szczyptę soli oraz połowę pokrojonej na kawałki margaryny. Wbij 5 jajek. Składniki zagnieć na ciasto o gładkiej konsystencji i wstaw na noc do lodówki.
- Gotową masę makową zmiksuj z 2 żółtkami, połową skórki pomarańczowej, olejkiem migdałowym, rodzynkami, płatkami migdałowymi i resztą margaryny. Przygotowane nadzienie wstaw na noc do lodówki.
- Ciasto przełóż do wyścielonej papierem do pieczenia natłuszczonej blachy. Wyłóż masę makową. Wierzch wyrównaj.
- Nadzienie makowe ponakłuwaj widelcem. Ciasto piecz przez 80-90 minut w temperaturze 180 st. C. Gotowe ciasto udekoruj resztą skórki pomarańczowej.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku